Uudised
8. mai 2023
ISCC
Jätkusuutlikkus
Pakendid

Estiko, Coldwater Prawns of Norway ja SABIC esitlevad uut jätkusuutlikku pakendit

Estiko, Coldwater Prawns of Norway ja SABIC esitlevad uut jätkusuutlikku pakendit

Koostöös ülemaailmse keemiatööstuse liidri SABIC’uga on pakenditootja Estiko tulnud välja uhiuue jätkusuutliku pakendiga Coldwater Prawns of Norway külmutatud krevettidele. Uus pakend on valmistatud mitmekihilisest materjalist, koosnedes 60% ulatuses ookeanidest kogutud taastöödeldud plastist (ocean bound plastics, OBP). Nii panustab uus pouch ringmajandusse, peegeldades samal ajal kõigi kolme osapoole pühendumust jätkusuutlikkusele ning vastates ka ÜRO säästva arengu 14. eesmärgile, mis käsitleb elu vee all.

“OBP-jäätmete taaskasutamine, mis muidu võiksid sattuda meie veekogudesse või ookeanidesse, on keeruline väljakutse ja nõuab tihedat koostööd kõigi väärtusahela partneritega. Antud koostöö ning loodud pakend külmutatud toiduainetele on hea näide võimalikust lahendusest, mis aitab kaasa ülemaailmse probleemi lahendamisele. Tänu oma suurele OBP sisaldusele aitab uus pakend vähendada kõigi osapoolte süsiniku jalajälge ja edendada paindlike pakendite ringmajandust,” sõnas Abdullah Al-Otaibi, SABIC’u General Manager of Engineering Thermoplastics & Market Solutions for Petrochemicals.

OBP puhul on tegemist tarbimisjärgsete plastjäätmetega, mis kogutakse kokku veekogudest ning nende kallastelt kuni 50 km kauguselt sisemaalt. Ringlussevõtu käigus muudetakse see alternatiivseks lähteaineks, mida keemiatööstuse liider SABIC kasutab omakorda sertifitseeritud polümeeride tootmiseks. Seejärel saab materjali kasutada pakendite valmistamiseks. Estiko-Plastar, Estiko Grupi nurgakivi ning juhtiv pakendilahenduste tootja Põhja-Euroopas kasutab SABIC’u TRUCIRCLE’i portfellist SABIC PP QRYSTAL polümeeri, et toota mitmekihilist kilet Coldwater’i külmutatud krevettide pakendamiseks kasutatavate kottide jaoks.

Coldwater’i uus jätkusuutlik pakend külmutatud krevettidele, mis sisaldab 60% ulatuses ookeanist kogutud plasti (ocean bound plastic, OBP)

Estiko-Plastari tootearendusjuht Taavi Tiku sõnul on jätkusuutlikkus Estiko südameasi. “Kõigis oma tegevustes lähtume me eesmärgist säilitada tulevastele põlvkondadele elamisväärne keskkond. Nii soovime ka oma klientidele pakkuda kõrge kvaliteediga, ohutuid, toiduks sobilikke ja kestlikke pakendilahendusi. Põhjaliku testimise ja analüüsi käigus leidsime, et SABIC’u jätkusuutlik PP-materjal koos OBP-ga ühildub suurepäraselt meie kliendi Coldwater’i vajadustega, pakkudes samal ajal kõrget torke- ja rebenemiskindlust. Lisaks aitas valitud materjal suurendada koti läbipaistvust, mis võimaldab tarbijatel pakendatud krevette läbi pakendi selgelt näha,” sõnas Tikk.

Uus pakend on kooskõlas ka Coldwater Prawns of Norway kestlike põhimõtetega. Erinevalt tehistingimustes kasvatatud hiidkrevettidest püütakse Coldwater’i külmaveekrevetid Barentsi mere sügavusest, mis seejärel keedetakse, kooritakse ja kiirkülmutatakse (individually quick frozen, IQF) eraldi pakendamiseks ja müügiks. Tänu aeglasele kasvule on Coldwater’i krevettide tekstuur oluliselt mahlasem ning krevettide maitse magusam ja intensiivsem.

“Meie motoks on “It can’t get pure enough“, mis peegeldab meie pühendumust nii planeedi heaolu tagamisele kui pakkumaks meie klientidele võimalikult kvaliteetseid ja puhtaid krevette. Kasutades OBP-l põhinevat uut pakendit, aitame aktiivselt kaasa plastprügi vähendamisele meie veekogudes. Lisaks on kotid ise täielikult taastöödeldavad,” sõnas Hege Furnes, Coldwater Prawns of Norway COO.

Ringmajandust toetav pakendilahendus on sertifitseeritud rahvusvahelise ISCC organisatsiooni poolt ning toimib massiprintsiibi põhimõttel sarnaselt rohelise elektri ostmisele võrgust. Olles valideeritud kolmanda osapoole poolt, loob see läbipaistvuse ja jälgitavuse kogu tarneahela ulatuses kõigile Estiko klientidele. Krevetitootja Coldwater’i jaoks annab ISCC sertifitseeritud materjalide kasutamine omakorda võimaluse kuvada tarbijatele ettevõtte pühendumust jätkusuutlikkusele, lisades pakendile paremat lahendust tähistava info.

Kui soovite lisateavet uue OBP sisaldusega pakendilahendusest külmutatud kottidele, palun võtke ühendust meie ekspertidega.

LIITU UUDISKIRJAGA
Võta ühendust